De capoeira-school in Imbassaí: een unieke gelegenheid om de Capoeira in haar authentieke entourage te leren kennen. 'Formado' Mamão en 'Mestre Cabeludo'.
Capoeira is geen dans, acrobatiek of een gevechtssport. Het is een combinatie van dat alles. Capoeira is ontstaan onder de afrikaanse slaven in Bahia. Hun erbarmelijke leefomstandigheden en de wrede onderdrukking leidde tot frustraties en opgekropte agressie. Dat liep veelal uit in onderlinge vechtpartijen. Met de capoeira werd dat in stroombanen geleid. Wel vechten, maar elkaar niet aanraken. Het stimuleerde de eenheid, de solidariteit en de onderlinge dicipline van de slaven. Tot 1940 was de capoeira echter verboden en vervolgd en werd het in het geheim beoefend.
Maar nog vele jaren daarna werd het beschouwd als een minderwaardige gewoonte van de negerslaven. Nu is het alom erkend als een extreem rijke sport en wordt wereldwijd beoefend. Mensen uit alle landen van de wereld komen naar Bahia om de capoeira te leren bij de 'mestres' (meesters) van de Capoeira. Capoeira gaat gepaard met acrobatische saltos en loopt vaak over in een 'roda de samba', een circel waarin 2 mensen samba dansen.
Ga naar de pagina Imbassaí-muziek om het ritme van de 'samba de roda' te horen.
Mamão
Het is mogelijk om individueel of met een groep gedurende één of meerdere weken overdag intensief met Mamão te trainen met een cursus en 's avonds tesamen met ook zijn vaste leerlingen. Leeftijd speelt bij Capoeira geen enkele rol. Dat is ook de essentie van de capoeira. De jongeren dienen de ouderen te respecteren en ook andersom. Het is deze filosofie en dicipline die het mogelijk heeft gemaakt dat de capoeira al sinds vele generaties werd (en wordt) overgedragen. De kosten van een intensieve capoeira-cursus: ongeveer € 100 per week. Het is prima mogelijk de capoeira te combineren met een relaxte strand -en natuur georiënteerde vakantie.
Mamão is de gleider en de spil van de Capoeira-school in Imbassaí. Hij legt op zijn beurt verantwoording af aan 'Mestre Cabeludo' van de Capoeira-school 'Porto da Barra' in Salvador.
Mamão heeft reeds de status van 'Formado' bereikt, hetgeen in Bahia pas na vele jaren ervaring te verkrijgen is. De school heeft inmiddels filialen in omliggende dorpen. Eén keer per jaar komen zijn buitenlandse discipelen naar Imbassaí voor een hernieuwd contact met de capoeira en zijn oorspronkelijke roots.