Salvador Bahia, Het is één van de meest enerverende, swingende en zeker ook mooiste steden van Brazilië.
In de historische stadskern Pelourinho is die rijke afrikaanse kulturele erfenis overal te zien, te horen, en te proeven te voelen. De wijk is genoemd naar de functie die het in de slaventijd had: de plek waar opstandige slaven op brute wijze publiekelijk werden afgeranseld. De wijk is geheel gerestaureerd en bruist dag en nacht van het leven. Er staan tientallen historische kerken, daterend uit de koloniale tijd, maar ook de candomblé en de umbanda -de spirituele en religieuze bagage die de slaven uit Afrika hadden mee genomen- is er alom aanwezig.
Pelourinho is gelegen in de 'cidade alta' (hoge stad) dat een fantastisch overzicht biedt over de baai van Salvador.
Salvador is de hoofdstad van de deelstaat Bahia en was vroeger, gedurende de koloniale tijd, ook de eerste hoofdstad van het land. Het is één van de meest enerverende, swingende en zeker ook mooiste steden van Brazilië. Met twee en een half miljoen inwoners behoort het tot de vijf grootste steden van het land. Maar op kultureel gebied is het niet overdreven te stellen dat Salvador nog immer 's lands hoofdstad is. De afrikaanse invloed -de erfenis van de slaventijd- is alom aanwezig: in de muziek, de dans, de keuken, de religie, de kunst en handnijverheid en ook in de etnische samenstelling van de bevolking. Een aanzienlijk deel van Salvador (en de rest van de deelstaat) heeft een zwarte bevolking.
Van de 'hoge stad' kun je in luttele seconden de 'lage stad' (cidade baixa) bereiken met de beroemde Lacerda-lift. Daar is een bezoek aan de 'Modelo'-markt een must. Alles dat maar enigszins handelsmerk is van de deelstaat Bahia, is dáár te verkrijgen. Van bikinis tot hangmatten, typische instrumenten en voetbalshirts, plus een oneindige hoeveelheid handnijverheid producten vanalle denkbare materialen. Bovendien funcioneert er op het terras van de tweede verdieping een typisch baiaans restaurant met prachtig overzicht over de baai.
Vanuit Imbassaí is een bezoek aan Salvador (85 kilometer) goed te doen. Met vervoer en begeleiding kost dat 100 euro.