Als je geluk hebt zie je ze vanaf het strand. Maar de excursie 'whale-watching' geeft 97 zekerheid dat je ze wel ziet met een boot zee-inwaarts.
Imbassaí zelf heeft geen haven, dus de boot vertrekt uit Praia do Forte, ongeveer 10 tot 15 minuten rijden. U krijgt daar eerst een lezing (Portugees en Engels) over alles wat u wil weten over de Jubarte-walvis. Het parkoers op volle zee strekt zich uit tot om en nabij de 25 nautische mijlen en duurt alles bij elkaar ongeveer 3 uur. De excursie vindt uitsluitend plaats tussen juli en eind october en alléén als de weersomstandigheden dat toelaten.
Als u denkt zeeziek te worden kunt u vooraf een pilletje tegen zeeziekte slikken die gratis wordt verstrekt.
De organisatoren van de excursie garanderen 97% zekerheid dat u ook inderdaad de walvissen zult zien. Mocht dat niet het geval zijn, dan mag u de dag erna gratis nog een keertje mee.

De Jubarte-walvis kan wel 13 meter lang worden en verblijft normaal gesproken in de koudere wateren van de Zuid-atlantische oceaan. Maar bij aanvang van de wintertijd in het zuidelijk halfrond (eind juni, begin juli) trekken de walvissen naar de warmere waters voor de kust van Bahia om zich daar voor te planten. Daar verblijven ze dan tot eind september. Dat zijn dan ook de enige maanden dat de walvis-watching plaatsvindt.

De Jubarte-walvissen verplaatsen zich in kleine scholen van 4 tot 6 dieren. Dus als u er één ziet, is de kans heel groot dat u er meerdere tegelijkertijd zult zien.

De prijs van de excursie bedraagt 155 reais (ongeveer 70 Euro) per persoon. Kinderen tot 12 jaar betalen de helft van de prijs.